ADMINISTRATIA SOCIALA COMUNITARA ORADEA

SERVICII, COMPARTIMENTE

BIROU COORDONARE CENTRE SOCIALE

SERVICIUL PROGRAME SOCIALE

CIET - Crese

PROIECTE SOCIALE

COMUNICATE DE PRESA

AUDIENŢE

DEZBATERI PUBLICE

ACTE NECESARE ŞI FORMULARE ONLINE

EVENIMENTE

CONCURSURI

GHIDUL SERVICIILOR SOCIALEfurnizate de asociaţii şi fundaţii în judeţul Bihor

Trimite unui prieten

Nutritia copiilor

Exportă PDF - Nutritia copiilor Tipărește pagina - Nutritia copiilor Trimite unui prieten - Nutritia copiilor

      Nutriţia copiilor care frecventează cele 13 creşe din cadrul Centrului de Îngrijire şi Educaţie Timpurie - Creşe respectă principiile unei alimentaţii sănătoase, respectiv Legea nr.123/2008, O.M.S. nr.1563/2008 şi OMS 1955/1995(actualizat).

      Conform HG nr. 904/2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute de art. 129 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului valoarea alocaţiei de hrana pentru un copil care frecventează creşa este de 12 lei/zi.

      Hrana copiilor care frecventează creşa este preparată şi distribuită de către SC Select Catering SRL, conform meniului întocmit şi vizat de către un asistent medical din creşă şi medicul care răspunde de CIET - Creşe. Prepararea hranei se realizează conform contractului încheiat între ASCO şi SC Select Catering SRL, cu produse agroalimentare de cea mai bună calitate, însoţite obligatoriu de certificate de calitate şi sanitar - veterinare. La preparare se folosesc:

- produse alimentare în cantităţile stabilite în Reţetarul furnizat de către personalul CIET;
- produse proaspete şi de cea mai bună calitate;
- alimentele folosite şi hrana preparată trebuie să respecte particularităţile copiilor, beneficiari ai creşelor, respectiv: capacitate de masticaţie redusă, risc de înec crescut, intoleranţă alimentară crescută, capacitate digestivă redusă pentru hrana condimentată;
- se recomandă ca hrana să fie distribuită la aproximativ 30 de minute de la preparare;
- carne exclusiv refrigerată, este interzisă utilizarea de carne congelată;
- carnea tocată să fie tocată înainte de momentul preparării şi să fie din piept de pui, piept de curcan sau viţel refrigerată;
- excludem categoric folosirea produsele concentrate, bazelor pentru mâncăruri în prepararea hranei pentru copii;
- unt, gem, iaurt, ambalat individual pentru fiecare copil;
- zilnic, o probă de hrană preparată de la fiecare meniu servit, este păstrată în frigider timp de 48 ore.

      De asemenea, hrana este verificată obligatoriu de către coordonatorul de creşă şi asistentul medical. Avizul acestora trebuie să fie pe documentul de distribuţie.

      Totodată, SC Select Catering are obligaţia de a asigura prepararea şi distribuirea hranei pentru copiii cu cerinţe alimentare speciale (sugari, intoleranţă la lactoză, vegetarieni...), în funcţie de solicitarea scrisă a personalului specializat din cadrul CIET şi în baza meniului special alcătuit de către acesta.

      Porţia de hrană zilnică pentru un copil, va fi repartizată astfel:

- micul dejun - va reprezenta 15% din totalul porţiei alimentare zilnice şi va fi compus din produse care pot fi consumate preparate, semipreparate sau nepreparate (sandviciuri, cereale cu lapte, făinos în lapte, iaurturi );

- gustarea de ora 10 - va reprezenta maxim 10% şi va fi compusă din fructe;

- masa de prânz - va reprezenta 60% din totalul porţiei alimentare zilnice şi va fi compusă din:

a.) felul 1- 150 ml : supe, ciorbe;

b.) felul 2 - 200-250 gr: carne fiartă (exclusiv piept de pui , curcan sau viţel), preparată la cuptor sau înnăbuşită, garnituri de legume, orez sau făinoase, salate, dar şi preparate fără carne;

- gustarea de ora 15,30 - va reprezenta aproximativ 15% din totalul raţiei alimentare zilnice şi va fi compusă din produse care pot fi consumate preparate, semipreparate sau nepreparate ( sandviciuri, salate de fructe, iaurturi cu fructe, prăjiturele proaspete, budinci, etc).

      Sunt interzise alimentele cu conţinut crescut de grăsimi, zahăr, sare sau calorii (Legea 123/2008), precum şi alimentele neambalate (la vrac) sau neetichetate (HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor).

       Programul de servire al meselor este următorul:

- micul dejun - orele 8.30,

- gustare - ora 10.00,

- prânz - orele 12.00,

- gustare - ora 15.30.

      Mai jos regăsiţi meniul săptămânal.

Contact

Administraţia Socială Comunitară Oradea

Str. Primăriei Nr. 42
410209, Oradea

Tel. : 0259.44.16.77

Fax.: 0259.44.16.78
E-mail: asco@rdsor.ro

 

ASCO este membru:
Cities for children
Retea voluntariat